•  
  • Nota Prawna
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Czerwona herbata królowa herbat

czerwona herbata

Czerwona herbata Pu-erh od wieków znana jest ze swoich niezwykłych właściwości. Ma charakterystyczny, wyrazisty smak i lekko czerwony kolor. Polecana jest wszystkim, którzy dbają o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i wygląd, chętnie stosowana jest przez osoby będące na diecie.Herbata ta pochodzi z południowo-wschodnich Chin, głównie z prowincji Yunnan. Sekretem jej wytwarzania jest odpowiedni stopień fermentacji- procesy fermentacyjne zachodzą w tej odmianie krócej niż w herbacie czarnej.

Cechą charakterystyczną tej herbaty jest to, że w porównaniu do innych może być przechowywana znacznie dłużej, bowiem pomimo upływu czasu nie traci ona swoich cennych właściwości i charakterystycznego aromatu. W jej składzie znajdują się między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy i minerały np. wapń, selen i cynk.

Czerwona herbata Pu-erh to zabójca tłuszczu i cholesterolu

Picie czerwonej herbaty przynosi bardzo wiele korzyści. Przede wszystkim jej niezwykłe właściwości polegają na tym, że pobudza ona wytwarzanie soków trawiennych, reguluje wydzielanie żółci oraz stymuluje pracę jelit,w efekcie czego ułatwia trawienie i przyśpiesza metabolizmu. Z tego powodu herbata ta nazywana jest często „zabójcą tłuszczu”. W walce ze zbędnymi kilogramami najlepiej sprawdzi się odmiana Pu-erh polecam również stosować inne gatunki herbaty kazdy znajdzie coś dla siebie, a naprawdę warto korzystać z darów natury by zachować zdrowie

Dodatkowo czerwony napar wspomaga pracę wątroby oraz obniża poziom cholesterolu. Ma również właściwości odtruwające i oczyszczające organizm, a dzięki zawartości wapnia i fluoru dobrze wpływa na stan układu kostnego i zębów. Polecana jest także osobom ze zmianami miażdżycowymi, ponieważ dzięki zawartym w czerwonej herbacie flawonoidom wzmacnia ona stan naczyń krwionośnych. Natomiast dzięki zawartości teiny zapobiega chorobom bakteryjnym układu pokarmowego. Czerwona herbata znana jest także z tego, że poprawia pamięć i koncentrację, oraz że ma właściwości moczopędne. Filiżankę czerwonej herbaty warto wypić w sytuacjach stresowych, ponieważ ma ona działanie uspokajające, relaksujące, a nawet pomaga w leczeniu stanów depresyjnych. Dla pań duże znaczenie może mieć zawartość cynku, który korzystnie wpływa na stan skóry.

Dzięki niemu cera jest zdrowa i gładka, a przy problemach takich jak trądzik dolegliwości są łagodzone. Co ciekawe herbata ta zmniejsza także skutki spożycia alkoholu. W ogólnym ujęciu ma ona dobroczynny wpływ, wzmacnia cały organizm, a ostatnio zaczęły pojawiać się opinie, że może ona również zmniejszać ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej.

Aby czerwona herbata zachowała swoje niezwykłe właściwości i smak,musi być odpowiednie parzenie herbaty, ważne jest aby przygotowywać ją w odpowiedni sposób. Powinno się ją zaparzać od 3 do 5 minut, najlepiej w miękkiej wodzie, pozbawionej soli wapnia i magnezu. Woda powinna mieć temperaturę 90-100°C. Te same liście można zaparzyć dwu- trzykrotnie. Należy przy tym pamiętać, że czerwonej herbaty nie powinno się słodzić, ponieważ niszczy to większość z jej cennych właściwości.

Herbatę czerwoną zaleca się spożywać w ilości 3 do 5 filiżanek dziennie. Najlepsze rezultaty przynosi wypita pół godziny po posiłku. Do najpopularniejszych czerwonych herbat należą Pu-erh i oolong. Włączenie tej odmiany herbaty do co dziennego jadłospisu będzie wspaniałym dopełnieniem zdrowej diety.

(Visited 138 times, 1 visits today)

  • właściwości czerwonej herbaty

About

Leave A Comment

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Name*

Mail*

Website

Najnowsze wpisy

  • Nafta na włosy suche,słabe,przetłuszczające
  • Naturalne sposoby na kaszel
  • Jak szybko wyleczyć przeziębienie

Popularne wpisy

  • MEDYCYNA NATURALNA, ALTERNATYWNA (1)

  • Cookie Policy
  • Kontakt
  • Nota Prawna
  • Polityka prywatności
  • O mnie

Ta strona internetowa wykoszystuje pliki cookies więcej informacji