Kategorie:

Możliwe skutki spożywania przeterminowanej żywności.

Najczęściej używanie produktów, które przeterminowały się (dosłownie na drugi dzień), nie spowoduje żadnej szkody dla spożywającej osoby. Poza nieprzyjemnym smakiem nie będzie żadnych negatywnych skutków. Ale nie wykorzystuj tego faktu i nie używaj przeterminowanych produktów. Mogą być niebezpieczne, zwłaszcza jeśli są przechowywane w nieodpowiednich warunkach.

Producenci podają zalecane daty ważności, które odzwierciedlają najwyższą jakość produktu i jego bezpieczne użytkowanie. Ponadto te warunki są potrzebne sklepom, kierują się nimi, kiedy mogą sprzedawać towary.

W przypadku produktów głęboko mrożonych, konserw i zbóż, produktów luzem kilkudniowe opóźnienie nie jest krytyczne i nie wpłynie na zdrowie. Jeśli produkty są przechowywane w zamrażarce przez kilka miesięcy, mogą stać się bardziej suche, nie tak smaczne i soczyste, ale można je spożywać bez obaw o zdrowie.

Konserwy w puszkach, jeśli nie są zardzewiałe, wybrzuszone lub wgniecione, mogą przetrwać wiele lat. Produkty w opakowaniu — makarony, ciastka, płatki zbożowe, po upływie terminu ważności można jeść, ale wtedy będą one nieświeże i nabiorą nieprzyjemnego smaku.

Produkty pasteryzowane nie powodują infekcji i zatruć, ponieważ podczas pasteryzacji ginie cała flora. Dlatego zaleca się rezygnację z produktów niepasteryzowanych w okresie ciąży, we wczesnym dzieciństwie i przy poważnych chorobach. Jeśli są to produkty mleczne, mogą stać się niebezpieczne ze względu na to, że po pasteryzacji są skażone bakteriami, jeśli naruszona zostanie integralność opakowania, będą niewłaściwie przechowywane lub chłodzone. Dlatego przed użyciem produktów warto ocenić datę ważności, powąchać produkt i ocenić go zewnętrznie.

Sól od dawna byłą stosowana nie tylko jako dodatek do potraw, ale także jako naturalny konserwant żywności.

Sól kłodawska jodowana.

Nie daj się pokonać zatruciu pokarmowemu. Spróbuj smaku soli kłodawskiej, jako naturalnego dodatku do potraw.

Zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe jest jedną z pierwszych przyczyn gorączki, bólu brzucha, nudności, wymiotów i biegunki. Zatrucie pokarmowe jest możliwe zarówno przy spożyciu produktów przeterminowanych, jak i mieszczących się w zakresie przydatności do spożycia, ale skażonych bakteriami chorobotwórczymi lub ich toksynami.

Najczęściej ludzie zatruwają się łatwo psującą się żywnością – są to jajka, mięso, spleśniałe warzywa i owoce. Oczywiście, jeśli produkt nie wygląda na bardzo świeży, widoczne są ślady zepsucia, pleśni, nieprzyjemny zapach, zgniły lub kwaśny smak, to powinno powstrzymać nas od jedzenia.

Niektóre bakterie nie psują smaku i zapachu ani wyglądu żywności. Często zatrucie występuje, gdy używa się surowej, niedogotowanej lub długo przechowywanych pokarmów, jeśli nie przestrzegano reżimu temperaturowego, kucharz nie mył rąk podczas gotowania, używano brudnych noży i desek.

Website | + posts

Urodzona we Wrocławiu w późnych latach 80. Obecnie zamieszkuje podwrocławską miejscowość wraz z mężem, dziećmi i kotem. Z wykształcenia pedagog.
Od kilku lat prowadzi blogi na temat zdrowia, dbania o kondycję fizyczną oraz o unikaniu chorób i kontuzji. Swoją pasją chce podzielić się z jak największym gronem osób.
Jeśli szukasz dobrej i wartościowej strony, która może pomóc ci w codziennym dbaniu o zdrowie, to świetnie trafiłeś! Znajdziesz tutaj porady i wskazówki jak naturalnie zadbać o dobrą kondycję organizmu.