Kategorie:

Przypadkowo zjadłeś zepsuty produkt? Co robić?

Zdarzają się sytuacje, kiedy kupujemy produkty, wkładamy je do lodówki i zapominamy, że każdy z nich ma swoją datę ważności. Dlatego różne sosy, wypieki, konserwy i produkty mleczne mogą być już nieświeże w momencie spożycia.

Co może spowodować przypadkowe spożycie przeterminowanego produktu?

Czy muszę zwracać uwagę tylko na datę ważności na paczce? Ważne jest, aby wiedzieć, że wskazanie daty ważności na opakowaniu jest dość ogólnym pojęciem. Często termin ten odnosi się do pojęcia jakości produktu, a nie jego bezpieczeństwa. Innymi słowy, niektóre produkty nie zaszkodzą zdrowiu, jeśli zostaną spożyte po upływie terminu ważności – po prostu stracą trochę smaku, nabiorą nieprzyjemnego posmaku lub zapachu.

Co więcej, produkty, które nie przeterminowały się, ale z jakiegoś powodu uległy zepsuciu, mogą być niebezpieczne. Dotyczy to zwłaszcza nabiału, produktów mięsnych, sałatek, sosów. Często naruszenie warunków przechowywania lub transportu, uszkodzenie opakowania prowadzi do przedwczesnego zepsucia produktu.

Dlatego pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy ocenie jakości produktu, są zmysły – wzrok, węch i smak. Pleśń, lepkość, nieprzyjemny zapach, przebarwienia, smak i inne oznaki psucia się żywności powinny być powodem do zaprzestania zamiaru jedzenia. Ponadto często zepsute produkty, w których namnażają się bakterie chorobotwórcze i gromadzą się toksyny, zewnętrznie nie różnią się w żaden sposób od normalnych, łagodnych. Tylko testy laboratoryjne mogą określić problem.

Roztwór z soli kłodawskiej może mieć także właściwości antybakteryjne.

Sól kłodawska.

Z pewnością umiarkowanie spożycie soli kłodawskiej może przynieść ci niepodziewane korzyści zdrowotne.

W każdym razie obowiązuje prosta zasada: jeśli jakość produktu jest wątpliwa, lepiej odmówić jego spożycia. Jest to szczególnie ważne, jeśli produkty przeznaczone są do żywienia dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i karmiących.

Nawiasem mówiąc, producenci często zachowują się bezpiecznie i piszą datę ważności z marginesem. Dlatego opóźnienie kilku godzin lub 1-2 dni nie powinno stać się czymś niebezpiecznym, jeśli wizualne właściwości produktu nie ulegną zmianie.

Website | + posts

Urodzona we Wrocławiu w późnych latach 80. Obecnie zamieszkuje podwrocławską miejscowość wraz z mężem, dziećmi i kotem. Z wykształcenia pedagog.
Od kilku lat prowadzi blogi na temat zdrowia, dbania o kondycję fizyczną oraz o unikaniu chorób i kontuzji. Swoją pasją chce podzielić się z jak największym gronem osób.
Jeśli szukasz dobrej i wartościowej strony, która może pomóc ci w codziennym dbaniu o zdrowie, to świetnie trafiłeś! Znajdziesz tutaj porady i wskazówki jak naturalnie zadbać o dobrą kondycję organizmu.